Warzywa, owoce i soki są na 5!

„5 porcji warzyw, owoców lub soku” jest programem o charakterze informacyjno-edukacyjnym. Od samego początku, czyli już od 2008 roku. Program prowadzony jest zgodnie ze światowymi i krajowymi zaleceniami dotyczącymi żywienia i zdrowia formułowanymi przez renomowane instytucje. Zarówno Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), jak i polski Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), zalecają spożywanie minimum 400 g warzyw i owoców dziennie w podziale na 5 porcji. Organizatorem programu „5 porcji warzyw owoców lub soku” jest Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS).

Cel programu „5 porcji warzyw, owoców lub soku”

Celem programu jest przede wszystkim edukacja dotycząca zasad zbilansowanej diety, istotnej roli jaką pełnią w niej warzywa, owoce i przetwory, w tym soki, a także kształtowanie prawidłowych postaw żywieniowych. W Polsce wciąż borykamy się ze zbyt niskim spożyciem warzyw i owoców – ich średnie spożycie jest niższe od wymagań i wynosi około 280 gramów na osobę na dzień[1]. Tymczasem owoce i warzywa to produkty mające kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ zawierają witaminy, składniki mineralne oraz wiele innych składników bioaktywnych. Dlatego szerzenie wiedzy na temat roli jaką pełnią w codziennym żywieniu jest istotne dla budowania świadomego i zdrowego społeczeństwa.

 

więcej na stronie:

https://apetytnapolskie.com/5porcji-warzyw-owocow-lub-soku/